Davis cup finale 2018/2019

Davis Cup: The Final Day

Zondag 17 maart staat vet gedrukt op mijn kalender. Een zonnige kalender. Enig optimisme kunnen we wel gebruiken na wat vlagen van de wind en hier en daar een pittig buitje. Onstuimig weer!  Aanstaande zondag gaan we met alle Davis Cup teams weer lekker ballen. Aan het einde van de dag huldigen we een nieuwe kampioen. Phantexico won 2 jaar op rij de beker met de grote oren. Een zeer knappe prestatie van captain Rob en zijn team. Mochten zij de volle buit pakken, aanstaande zondag, dan nog komen ze de huidige nummer 1 en 2 niet voorbij. Phantexico staat op 16 punten. Oeteldonk heeft 25 punten en Plopsaland 26 punten. 

De captain van team Plopsaland (Michel) heeft er alle vertrouwen in dat zijn team de beker omhoog mag gaan houden. Om dat te vieren is hij zelfs al op vakantie gegaan. Maar ook Michel weet maar al te goed dat een tennispartij pas over is als het laatste punt gespeeld is. Het weer kan ook nog wel eens een bijzondere factor gaan spelen.

Ook bij team Oeteldonk is de spanning voelbaar. De dames zijn zo nerveus dat zij niet kunnen spelen. Al weken geleden stond FB vol van de oproepen voor invalsters. De finale dag leeft onder de clubleden. 

Plopsaland (de nummer 1) gaat het op baan 1 & 2 opnemen tegen Mysteryland. Mysteryland stond na de 1eronde strak bovenaan. Het team van Jessica heeft echter hier en daar wat belangrijke punten laten liggen en staat met 16 punten op de 7eplaats. Mysteryland is gebrand om juist tegen Plopsaland gezellig met het mes tussen de tanden er vol voor te gaan. Punten pakken van de koploper is altijd een prachtig streven. Michel is natuurlijk niet zonder pardon op vakantie gegaan. Hij heeft wederom 2 sterke krachten ingehuurd voor deze finale wedstrijd. Mysteryland is op volle sterkte, dat wordt een bijzonder krachtmeting. Plopsaland kan zomaar eens Flopsaland worden…

Oeteldonk (de nummer 2) gaat het op baan 7 & 8, (precies aan het andere eind van de banen) opnemen tegen de nummer 3, Graceland. Oeteldonk, onder leiding van Stijn, staat 4 punten los van Graceland. Het is te hopen dat na de prachtige carnaval, Oeteldonk niet al haar kruit heeft verschoten. Wil Graceland nog een gooi doen naar de nummer 1 positie zullen ze met grote cijfers moeten zien te winnen van Oeteldonk. En dan maar hopen dat aan het andere eind van het park Mysteryland geen punt gunt aan Plopsaland. Ik vermoed dat Michel wel een paar webcams op ons clubhuis heeft geïnstalleerd zodat hij beide wedstrijden vanaf zijn luchtbed op zijn Ipad kan volgen. Voor de teamleden van beide kopteams die niet spelen wordt het een heel heen en weer geloop om alles in de gaten te kunnen houden. Zoals gezegd heeft ook Oeteldonk een paar “verse” nieuwe sterspeelsters ingehuurd. Graceland is gewaarschuwd. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat zij afgelopen week afgeschermd hebben getraind. Wat heeft captain Ralph bedacht? Gaat zijn tactiek werken?

Vlieland, onder leiding van Anne, doet het voor een 1eeditie verrassend knap. Zij staan op de 5eplaats met 18 punten. Het team is enthousiast en heeft de smaak te pakken. Treetje voor treetje steeds hoger met zicht op de top 3. Een bronzen plak halen, terwijl ze pas voor het eerste jaar meedoen, dat is de doelstelling. Ze gaan er vol gas voor tegen Toverland op baan 5 & 6. Toverland, het team van Frank zal er alles aan gaan doen om van de nul verlost te worden. Captain Frank liet mij weten dat hun Toverdosis al een tijdje in de Ban van de Ring is. Maar ook hij heeft gekeken naar de andere teams deze editie. Spelers inhuren daar draait Michel zijn racket niet voor om. Dat weet Frank maar al te goed. Uit de jeugdopleiding zullen niet heel veel clubleden doorstromen naar het grote Davis Cup toernooi. Versterking zoeken onder de vele nieuwe leden daar heeft Frank zijn zinnen opgezet.

Op ons centre court speelt Pitgizië, de nummer 4, tegen Phantexico de nummer 6. Pitgizië heeft met 20 punten nog steeds zicht op een top 3 notering. Dan moet er wel stevig gewonnen worden van Phantexico. Die wedstrijd op centre court wordt er dan ook één om van te smullen. De teams van Annemieke en Rob draaien al heel wat jaartjes mee. Het team van Annemieke is een gefuseerd team met een groot aantal teamleden. De opstellingen van beide teams zijn mij nog niet ter gehore gekomen. Annemieke liet mij weten nog wel een appeltje te pellen hebben met Rob en aanverwante. Phantexico “uit” tegen Pitgizië. Rob zal zeker ook naar Ajax hebben gekeken. Niets is onmogelijk. We gaan het zien! Real time.

Davis Cup is vooral een competitie van en voor de clubleden. Gezelligheid en sportiviteit voorop. Traditioneel is ook de afsluitende dag. De Davis Cup Commissie heeft van het bestuur budget gekregen om na afloop van de wedstrijden en na de huldiging van de kampioen een warme maaltijd voor te zetten aan alle deelnemende teamleden. Dat is echt te gek.

De bardiensten zijn ingevuld, Selman doet zijn best om alle banen goed te krijgen en de barcommissie heeft de koelkasten al afgeladen vol gezet en de teams in het kassa systeem genoteerd. Super!

De DC commissie heeft besloten alle wedstrijden tegelijk te laten beginnen zoals dat ook wordt gehanteerd in de Eredivisie bij de laatste speelronde. De eerste partijen gaan om 13.00 uur van start, de 2eronde, afhankelijk van hoe de 1eronde verloopt om uiterlijk 15.00 uur. Spanning tot de laatste slag dus.

Zo tussen 16.45 en 17.15 zal de huldiging van de kampioenen plaats vinden en vanaf 17.30 uur zijn de buffetten geopend voor de afsluitende maaltijd.

In de bijlage vind je het volgende: De kalender, de stand, het weerbericht en enig optimisme.

Zondag 17 maart het slot van de Davis Cup competitie, editie 2018-2019. Start wedstrijden om 13.00 uur. Komt dat zien!

Groet namens de Davis Cup Commissie, Hans Struik.

Tennis Vereniging De Oosterplas